T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
EDİRNE / UZUNKÖPRÜ - Uzunköprü M. Arif Dilmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Tarihçemiz

1978 yılında merhum Mahmut Arif Dilmenin eşi Münevver Dilmen ilçemize bir Ticaret Lisesi yaptırmak istediğini Bakanlığımıza iletmiş ve bununla birlikte Bakanlığımız Ticaret ve Turizm Genel Müdürlüğünün telefon emri ile okulumuz 136 öğrenci ile Ekim 1978 yılında Kız Meslek Lisesi binasında öğretime başlamıştır. 

Daha sonra okulun arsası alınmış ve akabinde de üzerine 12 derslikli okul binası inşaatı başlatılmıştır. İnşaatı 1982 yılında tamamlanmış ve 7 Haziran 1982 yılında da kendi binasına taşınan Mahmut Arif Dilmen Ticaret Meslek Lisesi bugün kendi binasında öğretime devam etmektedir. 
2004-2005 Eğitim ve Öğretim yılında ikinci bir okul olan Anadolu Ticaret Meslek Lisesi Bilgisayar Alanı, Bilgisayar Programcılığı dalı açılmış. 2005-2006 Eğitim ve Öğretim yılında ise bu alan Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı dalı olmak üzere değiştirilmiştir.

2014 yılında yapılan değişiklikle okulumuzun adı değişmiş ve Mahmut Arif Dilmen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmuştur. Daha önce okulda bulunan alanlar varlığını sürdürmekle birlikte Ticaret Meslek Lisesi ve Anadolu Ticaret Meslek Lisesi programları Anadolu Meslek programı altında birleşmiştir.


Münevver Dilmen´ in Biyografisi

1897 yılında Uzunköprü´de dünyaya gelmiştir. Babasının adi Mustafa, annesinin adi Münevver hanimdir. Münevver Hanimin babası Edirne Belediyesinde İl Encümen azası olarak görev yapmıştır. 1916 yılında Mahmut Arif Dilmen ile evlenmiştir. Esi Mahmut Arif Dilmen Bilumum dâhili ticaretle uğraşmaktaydı. Yaptığı ticari isler söyle sıralanabilir. Mandıra (Beyaz peynir imalatı), ipek böcekçiliği (koza), zahirecilik, bakkaliye, sarraf ve altın ticareti, deri, yapağı, yün, doğramalık kereste, nalburiye, çiftçi malzemeleri ve ziraat aletleri, mobil akaryakıt istasyonu, oto lastikleri ve yedek parçaları, okul ders araçları ve kitapları, zücaciye, mefruşat, AEG bayiliği, ev eşyaları, susam yağ imalatı, av malzemeleri bayiliği gibi. 
Mahmut Arif DILMEN 14.06.1974 yılında vefat ettikten sonra vasiyeti üzerine esi Münevver DILMEN 11.07.1974 tarihinde ticarete başlamıştır. 
Münevver Hanim 1977 yılında esi M. Arif DILMEN adına bir İlkokul yaptırmak istiyordu. Vekili Özcan ÜREMEN ile görüştüğünde ilkokul yerine ticaretle uğraştığımız için Ticaret Lisesi yapılmasının uygun olacağı vekili tarafından kendisine iletilmiş ve kendiside bunu kabul etmiştir. 19.10.1977 yılında Mahmut Arif Dilmen Ticaret Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği kuruldu. Okul inşaatı başlatıldı. Uzun yıllardır yanlarında çalışan ve vekilleri olan Özcan ÜREMEN bu is için görevlendirildi. 1982 yılında okul inşaatı tamamlanarak Milli Eğitim Bakanlığına devredildi. Münevver Hanim 31.12.1983 yılında ticari hayatına son vermiştir. Hayır, islerini çok severdi. 1984 yılında Uzunköprü İmam Hatip Lisesinin bir katini yaptırmak için 10 milyon lira teberruda bulunmuştur. 
Münevver DILMEN 12.09.1989 yılında vefat etmiştir. Evliliğinden çocukları olmadığı için DILMEN ailesinden su anda hayatta kimse yoktur. 
M. Arif DİLMEN´in mezarı İstanbul-Aşiyan kabristanlığındadır. Münevver DILMEN´in mezarda vasiyeti üzerine esinin yanına gömülmüştür.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.02.2018 - Güncelleme: 17.05.2022 16:24 - Görüntülenme: 821
  Beğen | 1  kişi beğendi